HTML

Kiss László

Kiss László vagyok, tanár, országgyűlési képviselő. Óbuda-Békásmegyer önkormányzatban 2006 óta képviselem az emberközpontúság, a szolidaritás és a szabadság értékeit a Magyar Szocialista Párt színeiben. A kerületben élek, így fontos számomra az is,hogy az otthonomban a III. kerületben mi történik. Remélem nem csak nekem fontos.

Friss topikok

Friss topikok

  • Kiss László Blogja: Természetesen az MSZP-t érheti kritika abban, hogy a rezsiügyben kidolgozott álláspontját mennyire hatékonyan osztja meg a lakossággal. Lehet cinikusan kérdezni, hogy „hol vannak az óriásplakátok”. ... (2013.07.25. 18:26) Rezsipopulizmus e a baloldaliság?
  • fehérfarkas: Az új törvény és koncepció tervezetében nem vagyok jártas, de 2007-ben írtam cikket az akkori helyzetről külföldi országokkal összehasonlítva a magyar helyzetet. Felhasználtam hozzá különböző tanulm... (2013.06.17. 19:55) Felsőoktatási stratégia - Út a semmibe?
  • sandorbe: Amíg nincs megnevezve, megmutatva a támadó, amíg a személyiségi jogok védelmének az ernyője alatt vicsoroghat mint dúvad, addig bármilyen gaztettet, bármikor el lehet maszatolni, és az hogy kire ke... (2013.04.06. 22:24) Fizikai erőszak ért egy III. kerületi fideszes aktivistát
  • Kiss László Blogja: Én is örültem a kezdeményezésnek, csak nem értettem miért nem szavazta meg minden képviselő. Szerintem Gelléri Andor Endre életműve önmagáért beszél! (2013.02.28. 15:59) Gelléri Andor Endréről utcát neveznek el a III. kerületben

Állandó oldalak

2016.10.24. 19:19 Kiss László Blogja

MSZP | Hogy áll a nagy tusványosi faház-projekt? Fideszes mutyi nyomában

Arra a kérdésre kerestem a választ,vajon megépült e Tusnádfürdőn az a 3 faház, amelynek 300.00 forint a négyzetméter ára és amelynek 1 éve el kellett volna készülnie.

Szólj hozzá!

Címkék: nemzetpolitika MSZP


2016.10.05. 08:38 Kiss László Blogja

Az ügyészség szerint macskát autóval üldözni nem állatkínzás

Vádat emeltek egy autós ellen, aki június 4-én több társával együtt ittasan autóba ült. Vezetés közben a rossz minőségű földúton feltűnt egy kódorgó macska. Emberünk - a társai tilatkozása ellenére -  úgy gondolta jó ötlet lenne üldözőbe venni a kocsival. Szerencsére a cica elég gyors volt, így el tudott szaladni, ám az autó és utasai rosszabbul jártak: egy fával ütköztek. Az autóban ülők mindegyike megsérült. Ami ez után következik jól mutatja, hogy a hatóságok egy részét mennyire nem érdekli az állatvédelem. Ugyanis a Hajdú Bihar megyei főügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolta meg az autóst, de valahogy az állatkínzás kimaradt. Pedig könnyű elképzelni, hogy vajon állatkínzásnak minősül e, ha éjszaka egy élőlény az életéért fut egy hatalmas, őt elvakító jármű elől. Az ügyészség természetesen felfüggesztett börtönbüntetést javasol. Ha egy kicsit jogászkodunk,akkor látjuk, hogy az ittas állapotban elkövetett járművezetés 0-2 évig, a közúti veszélyeztetés 0-3 évig, és az állatkínzás ebben az esetben 0-2 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, ami alapján - feltéve ha az illető nem volt korábban büntetve és az autóban utazók nem sérültek meg súlyosabban - vélhetően a felfüggesztett börtönbüntetés reális. De mivel a nyilvánvalóan megvalósult állatkínzás nem került be a vádba, így nyilván a bíróság sem tudja azt értékelni. Ezt a részét tehát az elkövető megúszta. 

Szólj hozzá!

Címkék: állatvédelem


2016.10.04. 13:43 Kiss László Blogja

Az Állatok Világnapjára!

Október 4-e, az Állatok Világnapja. Ezen a napon gondolnunk kell arra, hogy harmóniában kell élnünk a természettel, egyúttal felelősséget kell vállalnunk a körülöttünk lévő élőlényekért. Sajnos ma Magyarországon nem mindenki gondolja így. Vannak olyanok, akik számára az állatok puszta tárgyak, sőt gyakran még kormányzati körökből is hallatszik az a hamis ige, miszerint az "állatvédelem" nem lehet az "emberek védelme" elé helyezni. Eközben viszont a valóság az, hogy egy a felelős állattartás követelményeit szem előtt tartó, toleráns, állat- és természetbarát társadalom nemcsak állatainknak, hanem nekünk embereknek is élhetőbb.

Éppen ezért tisztelet illeti az állatvédelmi aktivistákat és mindenkit, aki tesz érte, hogy Magyarország egy toleránsabb, állatszeretőbb ország legyen.

Az MSZP elsőként javasolta az állatok bántalmazásának visszaszorítására a büntető törvénykönyv szigorítását. Azóta is napirenden tartjuk, hogy teljesen változzon meg a jogszabályi környezet, mert azt szeretnénk, hogy az állatok gyilkosai ténylegesen börtönbüntetést kapjanak. E napon is szólnunk kell arról a sajnálatos tényről, hogy a kormányzat fél éve ígérget, de érdemi lépést nem tesz. Kívánjuk, hogy legalább ezen a napon ébredjenek rá arra, hogy van lehetőség tenni az állatvédelem ügyéért, de nemcsak nekik, hanem mindannyiunknak.

Kérem mindenki, akinek fontosak az állatok, az állatvédelem a közösségi felületeken osszon meg néhány képet és néhány gondolatot kedvenceiről, hogy mindenki láthassa milyen kedves és szerető lények szegődtek társainknak.

Kiss László
országgyűlési képviselő
MSZP Állatvédelmi Munkacsoport

Szólj hozzá!

Címkék: Állatok világnapja


2016.10.03. 17:48 Kiss László Blogja

MSZP | A kormány áttekintette-e az oktatási-nevelési támogatások átalakításának lehetőségeit?

Csúcs, hogy olyan ügyben sincs haladás,ahol még vita sincs...

Szólj hozzá!

Címkék: mszp nemzetpolitika


2016.09.29. 07:39 Kiss László Blogja

A Deteki állatgyilkos tárgyalásának margrójára

Ismert, szeptemberben vádat emeltek a Deteken elkövetett brutális állatgyilkosság ügyében. A két gyanúsított nem tett vallomást a tegnapi tárgyalási napon, az ügyészség pedig a kamasszal szemben – aki agyonverte a kiskutyát – a büntetés javítóintézetben való letöltését, társával szemben pedig – aki mindent felvett – felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. Ez nem tűnik túl szigorúnak. A kormány folyamatosan halogatja a jogalkotást, álláspontja szerint a jogalkalmazó miatt nem szabnak ki letöltendő börtönbüntetéseket állatkínzásért. Ez azonban egészen egyszerűen nem igaz. Ma, állatgyilkosságért 0-3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Ez azt jelenti, hogy ha nem valósul meg más bűncselekmény, illetve semmilyen súlyosbító körülmény, akkor a bírák a középmérték, vagyis 1,5 év körül szabják ki a büntetést. Ráadásul ha az elkövető még nem állt bíróság előtt, esetleg "megbánást" tanúsít, akkor jelentősen enyhül is a kiszabott büntetés. Ehhez persze az is hozzá tartozik, hogy a bírónak lehetősége van 2 évet nem meghaladó szabadságvesztést felfüggeszteni, így könnyen belátható, hogy a Büntető Törvénykönyv alapján egy állatgyilkos csak kivételes esetben kaphat letöltendő börtönbüntetést.

tuntetes.jpeg

 

Éppen ezért javasoltam, hogy 1-5 évre emelkedjen az állatgyilkosság büntethetősége, így végre tényleg börtönbe lehetne küldeni az állatgyilkosokat. A BTK másik hibája, hogy nem súlyoz az állatokkal kapcsolatos cselekmények ügyében (sértés, kísérlet, kínzás), ezt mindenképpen meg kellene változtatni. Hatalmas probléma az is, hogy a büntetőeljárásban a feljelentőnek, illetve az állatot támogató civil szervezeteknek nincs lehetősége szinte semmire. Ez nonszensz. Éppen ezért javasoltuk a Büntetőeljárási törvény módosítását, hogy állatkínzási ügyekben a feljelentőknek is legyen eljárási jogosultságuk. Hogy mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy tudjon fellebbezni ha túl enyhének találja az ítéletet. Úgy gondolom a helyzet egyértelmű. Módosítani, szigorítani kell a BTK-t, és az eljárási törvényeket, hogy az állatkínzók ne kapjanak felfüggesztett börtönbüntetést!

 

Szólj hozzá!

Címkék: állatvédelem detek


2016.09.21. 17:45 Kiss László Blogja

Akkor mit is gondolunk az állatvédelemről?

A hétfői napon az igazságügyi tárcát arról kérdeztem, hol is tart a várva várt törvénykezési folyamat, amelyet a februári civil tüntetést követően olyan nagy hanggal elkezdett a minisztérium.

 

Az államtitkár a válaszában ködösített és az a valótlanság is elhagyta a száját, hogy az MSZP pusztán a büntetési tételek szigorításában gondolkodik. Persze a Parlament falai sok mindent kibírnak, de ettől még elég sunyi dolog volt az is, hogy a bírókon kérte számon, miért nem ítélnek el állatkínzásért letöltendő börtönbüntetésre elkövetőket, ugyanis a baj a büntetési tételben van. Amíg 0-3 évig lehet az állatgyilkosságot büntetni, addig egészen egyszerűen nem fognak letöltendő börtönbüntetést kapni az elkövetők, kivéve ha ez nem az első eset és ha más bűncselekmény is megvalósul.

Persze az államtitkár válaszának a vége miszerint az állatvédelemnek az "embervédelemmel" összhangban kell megvalósulni elárulta a valódi szándékokat. MI, állatbarátok már régóta halljuk szajkózni ezt az "embervédelmes" dolgot, mintha nem lenne mindenkinek érdeke az, hogy ne tegyenek mérgezett élelmiszereket közterületre (amely nyilván nem csak az állatokra ártalmas). Azt se kell ecsetelni, hogy az a világ, amelyben büntetlenül lehet állatokat brutálisan megkínozni nem csak állat, hanem emberellenes is.

Az MSZP-nek az az álláspontja, hogy az állatgyilkosoknak a börtönben a helyük. Ebben nincs pardon! Természetesen az állatvédelem ennél sokkal komplexebb feladat, éppen ezért javasoltuk még nyáron a kormánynak, hogy módosítsa a BTK-t úgy, hogy differenciálja az állatok sérelmére elkövetett büntetésieket, legyen külön tényállása az állatkínzásnak, állatgyilkosságnak, súlyos testi sértésnek, stb.  Természetesen javasoltuk a büntetési tétel szigorítását is.

Javasoltuk a büntetőeljárási törvény szigorítását, oly módon, hogy állatok sérelmére elkövetett bűntetteknél a feljelentőnek is legyen lehetősége félként megjelenni. Javasoltuk, hogy a polgári törvénykönyvben az állatok ne dolgok legyenek, hanem kapjanak speciális kategóriát. Könnyen belátható, hogy mennyire elképesztő, hogy egy kutya meg egy televízió majd ugyanolyan fogalmi keretben van a PTK szerint.

Javasoltuk, hogy a felelős állattartás jelenjen meg a tankönyvekben és az iskolai oktatásban, mert azt gondoljuk, hogy szemléletváltásra van szükség. Javasoltuk, hogy a mérgek és csapdák helyett a városi madarak populációja helyett az un. fogamzásgátló tablettás megoldást részesítsék előnyben. És persze még folytathatnánk javaslatainkat. 

 

Mindebből látszik, hogy mi baloldaliak komolyan vesszük az állatvédelmet. Rendszeresen egyeztetünk a civil szervezetekkel és az állatvédelem ügyét komplexen kezeljük. Mert állatgyilkosok közt is cinkos, aki néma!

Szólj hozzá!

Címkék: állatvédelem


2016.09.19. 16:30 Kiss László Blogja

MSZP | Hol tart az állatvédelem ügye?

Állatgyilkosok közt is cinkos, aki néma. Az államtitkár mellébeszélési magasiskolát mutatott be. 

Szólj hozzá!

Címkék: mszp állatvédelem


2014.05.21. 05:23 Kiss László Blogja

Kapjon a munka ügye kiemelt figyelmet!

Felszólalásomban javasoltam,hogy a munka ügye kiemelt terület legyen!

Szólj hozzá!

Címkék: felszólalás MSZP Munka


2014.04.19. 08:25 Kiss László Blogja

Kellemes Húsvétot!

h_sv_t_1397888677.jpg_851x315

Ezúton kívánok mindenkinek nagyon békés, áldott Húsvétot!

Szólj hozzá!

Címkék: Húsvét


2014.04.09. 18:13 Kiss László Blogja

Köszönet!

Felemelő érzés,amikor valakit a lakóhelyén élők bíznak meg azzal, hogy az Országgyűlésben képviselje őket. Ez történik velem is. Az E14, a PM, a DK és az MSZP szervezetei méltónak találtak arra, hogy arra kérjem a kerület lakosságát, hogy engem bízzon meg képviseletével a következő négy esztendőben. Ez meg is történt.

Szeretném megköszönni mindazoknak, akik éjt napallá téve dolgoztak azért,hogy a kerületünk a baloldal egyik bástyája legyen. Kampányunk szép példája volt a pártok felettiségnek, annak,hogy a III. kerület érdekeiért olyan emberek is össze tudtak fogni, akiknek más dologban biztosan sok vitája lenne egymással.

A továbbiakban a facebook és a blogom hasábjain rendszeresen értesítek mindenkit arról,hogy mi is történik az Ország Házában.

A kampánynak vége, A következő évek legyenek az összefogás évei, Fogjunk össze egymásért, a kerületünkért. Együtt.

Szólj hozzá!

Címkék: Köszönet