HTML

Kiss László

Kiss László vagyok, tanár, országgyűlési képviselő. Óbuda-Békásmegyer önkormányzatban 2006 óta képviselem az emberközpontúság, a szolidaritás és a szabadság értékeit a Magyar Szocialista Párt színeiben. A kerületben élek, így fontos számomra az is,hogy az otthonomban a III. kerületben mi történik. Remélem nem csak nekem fontos.

Friss topikok

Friss topikok

  • Kiss László Blogja: Természetesen az MSZP-t érheti kritika abban, hogy a rezsiügyben kidolgozott álláspontját mennyire hatékonyan osztja meg a lakossággal. Lehet cinikusan kérdezni, hogy „hol vannak az óriásplakátok”. ... (2013.07.25. 18:26) Rezsipopulizmus e a baloldaliság?
  • fehérfarkas: Az új törvény és koncepció tervezetében nem vagyok jártas, de 2007-ben írtam cikket az akkori helyzetről külföldi országokkal összehasonlítva a magyar helyzetet. Felhasználtam hozzá különböző tanulm... (2013.06.17. 19:55) Felsőoktatási stratégia - Út a semmibe?
  • sandorbe: Amíg nincs megnevezve, megmutatva a támadó, amíg a személyiségi jogok védelmének az ernyője alatt vicsoroghat mint dúvad, addig bármilyen gaztettet, bármikor el lehet maszatolni, és az hogy kire ke... (2013.04.06. 22:24) Fizikai erőszak ért egy III. kerületi fideszes aktivistát
  • Kiss László Blogja: Én is örültem a kezdeményezésnek, csak nem értettem miért nem szavazta meg minden képviselő. Szerintem Gelléri Andor Endre életműve önmagáért beszél! (2013.02.28. 15:59) Gelléri Andor Endréről utcát neveznek el a III. kerületben

Állandó oldalak

2013.07.24. 13:34 Kiss László Blogja

Rezsipopulizmus e a baloldaliság?

Az IDEA Intézet bejegyzésében mind a Fideszt,mint az MSZP-t "rezsipopulizmussal" vádolja, úgy állítva be a rezsicsökkentés kormányzati ostobaságáradatát, mintha az a FIDESZ és az MSZP közös műve lenne.

Természetesen minden érdemi bizonyíték nélkül újra láthatjuk a korábban sokat hangoztatott neoliberális maszlagot: "a rezsicsökkentés nem fenntartható". Jelenlegi formájában valóban nem, éppen ezért képvisel az MSZP merőben más álláspontot ebben a kérdésben,mint a FIDESZ.

A Magyar Szocialista Párt álláspontja ugyanis az,hogy a válság által leginkább sújtott, leginkább kiszolgáltatott rétegnek igenis nagy segítség lehet a közműszámlák csökkenése. Ugyanakkor a lakosság más része - akik nem szorulnak rá erre - szükségtelenül kap támogatást. Az MSZP politikai programjában pontosan meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyek a legszegényebbek esélyeinek növelését célozzák. A teljesség igénye nélkül említve ezek közé tartozik a valóban progresszív, három kulcsos adórendszer létrehozása, amely a magasabb terhet tesz azok vállára, akik többet profitálnak, míg az elesettek, a bérből és fizetésből egyik napról a másikra élők számra kedvez.
Új munka törvénykönyvét fogadunk el, amely a dolgozókat védi, megerősítjük a fogyasztói jogvédelmet, lehetővé tesszük, hogy minden családban legyen egy kereső. És Igen. Igen, fent tartjuk a rezsicsökkentést mindenkinek, aki valóban rászorul. Az MSZP partnerségre törekszik a közmű szolgáltatókkal, ezért velük közösen akarja megoldani a díjhátralékosok helyzetét. Újra kívánjuk teremteni a korábban létező egységes rendszert, amely a közmű cégeket, a kormányzatot és az önkormányzatokat bevonja a díjhátralékosok helyzetének javításába.
Az MSZP nem tekinti ellenségnek sem a bankokat, sem a közmű cégeket. A kormány igen. Az MSZP szerint a legfőbb baj az, hogy milliók kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudnak rezsit fizetni. Hogy milliók vannak adósságcsapdában, amelyből képtelenek kitörni. A kormány szerint ugyanakkor az a legnagyobb baj, hogy nem kótyavetyélheti el a közműcégek vagyonát is, úgy ahogyan ezt a magánnyugdíjakkal tette, ezért rontani kell az üzletüket, hátha előbb-utóbb beadják a törölközőt. Ezt nem látni az érzéketlenség olyan fokáról tanúskodik, amely megdöbbentő. Hisszük, hogy ezen a helyzeten lehet változtatni. Éppen ezért szükség van a különadók fenntartására, de úgy, hogy azok összegét valóban a díjhátralékosokra és az adósságok visszafizetésére lehessen fordítani, ne pedig az úszómedencék és jakuzzik villanyszámlájára.

Az Idea intézet téved és csúsztat akkor, amikor azt sugalmazza, hogy a Fidesz és az MSZP egy gyékényen árul. Míg a Fidesz ész nélkül támogatja a gazdagot -a szegényet (miként az évek óta zajló neoliberális gazdaságpolitikai pedig a szegényeket sújtja) addig az MSZP egy program részeként a leginkább kiszolgáltatott, a válság által legjobban meggyötört réteget kívánja helyzetbe hozni.  Természetesen felmerül a kérdés, honnan van erre pénz? Egyrészt - ez bizonnyal elkerülte az intézet munkatársainak figyelmét - a közmű cégek a kormányzat felé tett eredeti javaslataikban sávos rezsicsökkentést fogalmaztak meg, amelyben a legszegényebbek költségei 15%-al csökkentek, a leggazdagabbaké pedig az inflációval nőttek (volna). Ha a szolgáltatók is elfogadhatónak tartják azt az irányt, amelyet az MSZP kidolgozott, akkor nem nagyon értem, mitől ne lenne fenntartható a kezdeményezésünk?! De a kérdést meg is lehet fordítani! Vajon meddig fenntartható a egy olyan kapitalizmus, amely folyamatosan a legszegényebbeket zsákmányolja ki? Meddig fenntartható egy olyan rendszer, amelynek válsága esetén a legalul lévők kerülnek egyre inkább kiszolgáltatottabb helyzetbe, miközben azok, akik felelősek a válságért extra profitra tesznek szert? Szerintem nem sokáig.

3 komment

Címkék: MSZP rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://kisslaszlo-obuda.blog.hu/api/trackback/id/tr285422769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2013.07.25. 10:48:31

Megszavazta az MSZP a rezsicsökkentést? Kampányol az 5%-os ÁFÁ-ért?
Persze, bizonyára sértően hangzik az az 1 gyékény - de a lényeg 1 tőről fakad, s akkor még nem is említettem Szanyi kapitányt.

Kiss László Blogja 2013.07.25. 11:37:21

Az írásban egyértelmű, hogy az MSZP mit miért csinál.

Kiss László Blogja 2013.07.25. 18:26:51

Természetesen az MSZP-t érheti kritika abban, hogy a rezsiügyben kidolgozott álláspontját mennyire hatékonyan osztja meg a lakossággal. Lehet cinikusan kérdezni, hogy „hol vannak az óriásplakátok”. Ugyanakkor az is elvárható lenne azért, ha úgy tennénk észrevételeket az MSZP politikájához, hogy ismerjük a részleteit. Márpedig ezek a részletek mind az MSZP honlapján, mind a parlamenti hozzászólások vagy javaslatok böngészése kapcsán elő-elő bukkannak. Csak a teljesség igénye nélkül érdemes végigböngészni a Szocialista Párt szakpolitikusainak T/10383/3, T/10383/10, T/10383/15, vagy a T/10896/1 , T/10896/2, T/10896/3 számon beadott módosító indítványait, esetleg Mesterházy Attila pártelnök nyilatkozatait, de nem ártott volna elolvasni azt a politikai megállapodást sem, amelyre egyébként hivatkozott is a tanulmány.
Miközben az Intézet munkatársa azt állítja, hogy a” demagógia jegyében Kiss sem a lényegről beszél” és „kérdése a probléma olyan szintű meg nem értéséről tanúskodik, amelyre energetikai elemzésben már kitérni sem lehetséges”, valójában eme építő jellegű minősítések teljesen üresek még akkor is, ha nem lennék oly bátor bármelyik írást is „energetikai elemzésnek” titulálni. Persze értem, hogy „megfelelő szakértelemmel” kell a kérdéshez hozzányúlni és nyilván csak annak lehet „megfelelő szakértelme” aki úgy látja ezt a kérdést, mint az Intézet. Úgy energetikai elemzésileg. E kis ország közmű cégei is hozzám hasonlóan nagyon piacellenes és szakmaiatlan magatartást tanúsítottak, amikor a kormány felé tett árképzési javaslataikban szociális alapú sávos ármegállapítást próbáltak elérni.
Sajnálatos hogy az Intézet e második energetikai elemzésében egyetlen érdemi felvetésemre sem válaszolt. Az MSZP politikájának teljes félreértelmezésén alapul azt gondolni, hogy pusztán a „rezsikérdést” akarjuk megoldani. „Az MSZP egy program részeként a leginkább kiszolgáltatott, a válság által legjobban meggyötört réteget kívánja helyzetbe hozni.” Ennek számos javaslat a része, például a rezsijavaslat is. A lényeg ez.
Az MSZP álláspontjának félreértelmezése juttatja el odáig a tisztelt Intézetet, hogy írása végén már nem velem és a Szocialista Párttal, hanem a Fidesszel vitatkozik. Arról beszél, hogy a szegények helyzetét komplex megoldások és nem demagóg rögtönzések képesek megoldani, vagyis az MSZP politikáját támasztja alá. Ugyan „leálló erőművekről és használhatatlanná romló hálózatokról” vizionál, amely vízió valljuk be nem mentes a hatásvadász elemektől, de azt valóban könnyű belátni, hogy az energetikai ágazat tönkretétele még akkor is súlyos károkat okozhat, én nem pont a Jelenések Könyvét csapnám fel, hogy érzékeltessem a helyzet súlyát. Éppen ezért újra csak ismételni tudom: az MSZP együtt kíván működni a közmű cégekkel a díjhátralékosok helyzetének megoldásában és a különadók felhasználásában. Éppen ezért kell újraindítani a díjhátralékosok kezelésének korábban jól bevált, az állam, az önkormányzatok és a cégek együttműködésében hosszú ideig jól működő rendszerét. Éppen ezért van szükség több kulcsos adórendszerre, sávos árképzésre a rezsiben és az alapvető fogyasztási cikkek ÁFA tartalmának csökkentésére. A Fidesz kiindulópontját, miszerint ez érintett cégek „ellenségek” hamisnak és kártékonynak tartjuk, ezért javaslataink úgy kezelik a problémákat, hogy nem jelentenek aránytalan terheket sem az érintetteknek. Ugyanakkor azt is látnunk kell: a leginkább kiszolgáltatott rétegeknek, a nyugdíjasoknak, az alkalmazottaknak a munkájukat elvesztetteknek már nincs hova hátrálniuk
süti beállítások módosítása