HTML

Kiss László

Kiss László vagyok, tanár, országgyűlési képviselő. Óbuda-Békásmegyer önkormányzatban 2006 óta képviselem az emberközpontúság, a szolidaritás és a szabadság értékeit a Magyar Szocialista Párt színeiben. A kerületben élek, így fontos számomra az is,hogy az otthonomban a III. kerületben mi történik. Remélem nem csak nekem fontos.

Friss topikok

Friss topikok

  • Kiss László Blogja: Természetesen az MSZP-t érheti kritika abban, hogy a rezsiügyben kidolgozott álláspontját mennyire hatékonyan osztja meg a lakossággal. Lehet cinikusan kérdezni, hogy „hol vannak az óriásplakátok”. ... (2013.07.25. 18:26) Rezsipopulizmus e a baloldaliság?
  • fehérfarkas: Az új törvény és koncepció tervezetében nem vagyok jártas, de 2007-ben írtam cikket az akkori helyzetről külföldi országokkal összehasonlítva a magyar helyzetet. Felhasználtam hozzá különböző tanulm... (2013.06.17. 19:55) Felsőoktatási stratégia - Út a semmibe?
  • sandorbe: Amíg nincs megnevezve, megmutatva a támadó, amíg a személyiségi jogok védelmének az ernyője alatt vicsoroghat mint dúvad, addig bármilyen gaztettet, bármikor el lehet maszatolni, és az hogy kire ke... (2013.04.06. 22:24) Fizikai erőszak ért egy III. kerületi fideszes aktivistát
  • Kiss László Blogja: Én is örültem a kezdeményezésnek, csak nem értettem miért nem szavazta meg minden képviselő. Szerintem Gelléri Andor Endre életműve önmagáért beszél! (2013.02.28. 15:59) Gelléri Andor Endréről utcát neveznek el a III. kerületben

Állandó oldalak

2013.01.27. 17:25 Kiss László Blogja

Lehet-e Másé a Parlamenti mandátum?

A Lehet Más a Politika Párbeszéd Magyarországért platformjának vasárnapi közgyűlésén az a döntés született, hogy a platform tagjai kilépnek az LMP-ből – közölte Jávor Benedek a párt levelezőlistáján. A platform tagjai egy új pártot akarnak létrehozni. A neve egyenlőre nem ismert, de Jávor Benedek szerint a jövő hét folyamán ez is eldől.

A szakadárok továbbiakban is fenntartják maguknak a jogot „értékeink és meggyőződésünk parlamenti képviseletére”. Nos ez igazán érdekes…  Az LMP joggal kritizálta azt, hogy sok magyar politikus élete folyamán számos pártot „fogyasztott már el”. Ezek után elég nehéz komolyan venni, ha azok,akik kilépnek az LMP-ből megtartják a mandátumukat. Bár lehet,hogy szerintük a mostani LMP már nem az a párt,amibe ők beléptek, de közjogi értelemben megegyezik azzal. A „platformista” politikusok bizonnyal számtalanszor meg fogják kapni a kérdést a választóktól vajon ők nem „megélhetési politikusok” e?

A mandátum visszaadása azonban nem pusztán morális kérdés. Az LMP 15 fős parlamenti frakciójából nyolcan tagjai a Párbeszéd Magyarországért Platformnak: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter. A platform munkájában a teljes fővárosi frakció, számos önkormányzati képviselő és több mint 130 LMP-s párttag vesz részt.  

Amennyiben a pártszakadás teljes hatású, vagyis a Platform valamennyi országgyűlési  és önkormányzati képviselője elhagyja a pártot, akkor az LMP képviselete megszűnik a fővárosi közgyűlésben, számos megyei jogú városban és a fővárosi kerületek jelentős részében, vagyis azokon a helyeken, amelyek az LMP fellegvárainak számítanak.

 Az LMP korábbi és mind máig kitartó szavazói joggal kérdezhetik, hogy fordulhat elő az, hogy  képviselet nélkül marad az ökopárt olyan településeken, ahol jelentős támogatottsággal bír(t). Ugyanakkor alig hiszem, hogy az ide-oda ülő képviselők kérdése ne fakasztana újabb nehezen gyógyuló sebeket az érintettekben.

Bár Jávor Benedek kijelentette,hogy „frakciószövetségben” gondolkodnak (bármit is jelentsen ez), ugyanakkor alig hiszem, hogy az LMP szó nélkül hagyhatja azt, hogy a stratégiailag legfontosabb településeken szűnjön meg a politikai képviselete. Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az újonnan létrejövő „frakciószövetség” össze tudja egyeztetni az LMP és a még nem létező párt politikáját ( látjuk, ez mennyire jól sikerült eddig is párton belül), akkor is minimum egy nagy adag naivitásra van szükség, hogy elhiggyük azt, hogy az LMP-ből „kiülő” önkormányzati képviselők majd egy személyben lesznek „platformisták” és LMP-sek.

Az ökopárt válsága azonban tovább gyűrűzhet. Ha ugyanis az LMP „szakadárjai” nem tisztázott közjogi helyzetben (nincs megegyezés az elődpárttal, folyamatos veszekedések, odamondogatások, nincs jogilag bejegyzett párt, megosztott pártvagyon kérdése stb.) csatlakoznak más ellenzéki mozgalmakhoz, akkor nagyon gyorsan hitelteleníthetik azokat. A veszély mindenestre fennáll, ezért az ellenzéki együttműködés minimum feltétele kell legyen, hogy a „platformosok” tiszta és megnyugtató jogi és politikai státuszba kerüljenek.

A közeljövő kérdése, hogy tovább mélyül e az LMP és a „szakadárok” válsága, hogy mindennek milyen hatása lesz a magyar politikára. Nem nehéz megjósolni, hogy még nem vagyunk a válságsorozat végén.

 

Szólj hozzá!

Címkék: LMP.


A bejegyzés trackback címe:

https://kisslaszlo-obuda.blog.hu/api/trackback/id/tr35046763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása